Meer dan buren alleen

Over ons

Centraal wonen (CW) is een vorm van gemeenschappelijk wonen waarbij bewoners over zelfstandige woonruimte beschikken en ervoor kiezen om gemeenschappelijke voorzieningen en ruimten met elkaar delen.

Centraal wonen De Heerd is een bewonersvereniging in de Groningse wijk Beijum.
Binnen deze huurdersvereniging is de huiselijke privésfeer gewaarborgd. Daarnaast is er plaats voor ontmoeting bij gemeenschappelijke activiteiten en werkzaamheden of spontaan, in de groene binnentuin of in een van de gemeenschappelijke ruimten.

De Landelijke Vereniging Centraal Wonen ziet gemeenschappelijk wonen als een manier van wonen waarbinnen een aantal maatschappelijke doelstellingen meer kans hebben om tot ontwikkeling te komen. Je kunt dan denken aan bijvoorbeeld ontplooiingskansen voor ieder individu, emancipatie, bewust omgaan met het milieu, solidariteit en sociale rechtvaardigheid.
Ook binnen CW De Heerd spelen deze thema’s een rol. Al vanaf de bouw in 1981 staat duurzaamheid bij ons hoog in het vaandel. Daarnaast zijn alle leden het erover eens dat het begrip ‘noaberschap’ nauw samenhangt met de identiteit van de vereniging.

Burencontact ontstaat binnen CW De Heerd gemakkelijk en ongedwongen. Alle buren hebben er bewust voor gekozen om bepaalde dingen te delen. Dat zorgt voor sociale laagdrempeligheid.

Leeftijd en achtergrond van onze leden lopen sterk uiteen. Die diversiteit stellen wij op prijs. De bewoners van De Heerd kiezen bij vertrek van een van de buren een nieuwe bewoner die op dat moment goed past tussen de naaste buren en binnen de vereniging.

De Heerd

In De Heerd wonen 77 mensen met verschillende achtergronden, etniciteit, huishoudens en gezinssamenstelling. De leeftijd variëert van 0 tot 80 jaar. We delen een aantal ruimtes en twee grote gemeenschappelijke tuinen. Het complex is van de Christelijke Woningstichting Patrimonium. Er wonen hier mensen met een fulltime baan, deeltijd baan, mensen die vrijwilligers werk doen, mensen die hun kinderen opvoeden en verzorgen, mensen die het voorgaande weten te combineren. Mensen die veel tijd en energie in onze vereniging steken, mensen die even pauzeren enzovoorts. Er zijn veel alleenstaanden maar we hebben ook stellen die samen in een huis wonen.

Activiteiten

Er worden vele activiteiten georganiseerd. Zo zijn er de tuindagen voor de gemeenschappelijke tuinen, twee keer per week een baravond, filmavonden, CW koor El Grillo, sinterklaas- kerst- en oud en nieuwfeesten, koffie ochtenden, vuurtjes, swingfeesten, een jaarlijks kampeerweekend, een jaarlijks volleybaltoernooi, meditaties en yoga.

Woningen

De huizen zijn gebouwd in 2 hoefijzervormen: het hart van beide hoefijzers zijn de gemeenschappelijke tuinen. De hoefijzers zijn weer verdeeld in clusters van 7 huizen van verschillend formaat, die samen een clusterruimte en een wasmachineruimte hebben.

Er zijn 2-kamer appartementen met gedeelde douche en toilet, kleine 3-kamer, normale 3-kamer en 5-kamer woningen in ons project.